Blog
Almanya’da Uzmanlık Eğitimi : En İyi Fırsatlar ve Başarı Hikayeleri
- 3 Nisan 2023
- Yayınlayan: Earnado
- Kategori: Genel
Son yıllarda hızlı bir biçimde göç alan Almanya’da tıbbi uzmanlık eğitimi almanız için öncelikle Facspracheprüfung (FSP) adı verilen teknik dil sınavına girip sertifika almanız gerekmektedir. Sertifikanızı aldıktan sonra Almanya’nın birçok eyaletinde ve Almanca konuşulan ülkelere başvurabilirsiniz. Almanya’da uzmanlık eğitimi için yaptığınız başvuru onaylandıktan sonra kafanızda soru işaretleri oluşabilir.
“Almanya’da uzmanlık eğitimi zor mu?”, “Tıpta uzmanlık şartları neler?” gibi birçok soruyu sizler için cevapladık. Bunun dışında motivasyonunuzu artırmak için başarı hikayelerini de sizin için derledik. O halde gelin hep birlikte Almanya’da uzmanlık eğitimini daha yakından inceleyelim!
Almanya’da Tıpta Uzmanlık Şartları
Büyük bir tıp hekimi açığı bulunan Almanya’da uzmanlık eğitimi Türkiye’dekine nazaran çok daha kolaydır. Başvuru sonrasında kabul aldığınız hastaneye, eyalete, şehre göre dil seviyeniz değişiklik gösterse de Avrupa Birliği Dil Standartlarına göre dil becerinizi belgelemeniz gerekmektedir. Bunun için teknik dil sınavlarına girmelisiniz. Birçok ülkede gerçekleştirilen ve Almanya’da geçerliliği olan yabacı dil sertifikanızı almak için lisanslı bir kurumda sınava girebilirsiniz. Dil bilginizi geliştirmek ve sınava girmek isterseniz, iyi bir dil kurumuna kayıt yaptırmalısınız.
Dil belgenizin yanı sıra başvuru sırasında istenecek belgeler başvurduğunuz kuruma göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden ilk olarak yapmanız gereken, kurum ile elektronik posta yoluyla iletişime geçmektir. Kurumla mailleşip belgelerinizi hazırlayın. Belgelerinizi tamamlayarak başvurunuzu yapıp kabul aldıktan sonra hazırladığınız belgeler ile vize işlemlerinize başlayabilirsiniz.
Asistan doktor olarak kabul aldığınız için çalışma iznine sahip olabileceğiniz vize tipine başvurmalısınız. Vize işlemini tamamlayıp Almanya’ya gittikten sonra klinik becerilerinizin test edildiği FSP’ye ve sözlü mülakata girmek zorundasınız. Bunları başarıyla tamamladıktan sonra asistan olarak görevinize başlayabilirsiniz.
Tıpta Uzmanlık İçin Almanca Seviyesi Ne Olmalı?
Tıpta uzmanlık için Almanya’da sizden beklenen dil seviyesi B2 – C1 düzeyinde teknik Almanca bilgisidir. Bu dil yeterliliğini FSP sertifikası alarak belgelendirmeniz gerekmektedir. FSP, yani Fachspracheprüfung’da (Teknik dil sınavında) yazılı ve sözlü bölümlerde başarılı olmanız gerekmektedir. Yazılı sınav Almanya Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği doğrultusunda hazırlan üç bölümden oluşur. Bu bölümlerden ve girmeden önce 20 dakika hazırlık süresine sahip olduğunuz sözlü kısımdan sonra sınavı bitirip sonucunuzu bekleyebilirsiniz.
FSP’de sizden B2 seviyesinde hastane ortamında akıcı konuşma beklenirken C1 seviyesinde ise spontane durumlarda akıcı konuşma beklenir. Dil sertifikanızı alıp sartı sağladıktan sonra hızlı bir biçimde hastanelere başvuruda bulunabilirsiniz.
Fırsatlar ve Başarı Hikayeleri
Ciddi oranda doktor ihtiyacı bulunan Almanya, Türkiye’den de her yıl çok sayıda doktora çalışma fırsatı sunuyor. İyi bir maaş, kaliteli bir hayat ve dahası… Bunlar Almanya’yı cazip kılan fırsatlardan yalnızca birkaçı. Dünya Dil ve Akademi kurulduğu günden günümüze sadece Doktorlara özel düzenlediği “Doktorlar İçin Almanca Kursu” programı ile onlarca doktorumuza gerekli sınavları geçip, Almanya’ da çalışmak için Almanca eğitimi vermiş ve yüksek başarı sağlamıştır.Dünya Dil ve Akademi ile Almanca öğrenip, sınavları geçerek Doktorluk kariyerinize Almanya’da devam etmek için hemen bizimle iletişime geçin! Yeni bir hayata merhaba deyin.