Dil Seviyeleri Nelerdir?

dilseviyelerinelerdir

Avrupa ‘da konuşulan çok sayıda dil bulunması ve AB dolayısıyla dil etkileşiminin giderek artması ile Avrupa Konseyi, AB’ye üye ülkelerin dillerinin ve kültürlerinin korunması  amacıyla çerçeve bir sistem geliştirmiştir. Bu çerçeve sistem,  Avrupa Dilleri Ortak Referans Çerçevesi olarak adlandırılır. Yani Avrupa Dilleri Ortak Referans Çerçeve kapsamında belirlenen dil kriterleri, dil öğretiminde AB standartlarıdır. Peki, AB standartlarında dil seviyeleri nelerdir? Avrupa Birliği Bakanlar Komitesi tarafından belirlenen Avrupa Dilleri Ortak Referans Çerçevesi kapsamında kur sistemleri belirlenmiş olup bu sistem toplam 6 seviyeden oluşmaktadır.

AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK DİL KRİTERLERİNE GÖRE DİL SEVİYELERİ NELERDİR?

  • A1 (A1-1 / A1-2) Temel Seviye
  • A1 (A2-1 / A2-2) Temel Seviye
  • B1 (B1-1 / B1-2) Orta Seviye
  • B2 (B2-1 / B2-2) Orta Seviye
  • C1 (C1-1 / C1-2) İleri Seviye
  • C2 (C2-1 / C2-2) İleri Seviye

Hangi seviyede olduğumuzu anlamamız için derdimizi ne kadar anlatabildiğimizi ölçmemiz gerekmektedir. Dil seviyemizi belirlemek için aşağıdaki kriterlerden hangilerini karşılayabildiğimize bakmamız, cevabı bulmamızı kolaylaştıracaktır.

 A1 Seviyesi

A1 seviyesindeki bir kişi, günlük konuşmaları anlayabilir. Sınırlı da olsa basit ve kısa cümlelerle kendini ve derdinianlatabilir.

A2  Seviyesi

A2 seviyesindeki bir kişi;  günlük konuşmaları, dolaysız ve yavaş anlatımları genel hatları ile anlayabilir. Alışverişte ve seyahatte sık kullanılan ifadelerle kendini ve çevresindekileri tanıtabilir.

B1  Seviyesi

B1 seviyesindeki bir kişi, ilgili olduğu konularda basit ifadelerle duygu ve düşüncelerini aktarabilir. İhtiyaçlarını kısa cümlelerle anlatıp geri dönütlere basitte olsa cevap verebilir.

B2  Seviyesi

B2 seviyesindeki bir kişi, kendi uzmanlık alanlarındaki bir yazıyı okuyup anlayabilir ve bu konuda diyaloga girebilecek kadar dile hakimdir. Kişi, TV haberlerini ve izlediği filmi genel itibariyle anlayabilir düzeydedir.

C1  Seviyesi

C1 seviyesindeki bir kişi; uzun ve karmaşık metinleri anlayabilir, anlatmak istediği konuyu sözlük karıştırmadan karşı tarafa anlatabilir. C1 seviyesindeki kişi kendisini iş, okul ve sosyal hayatta ifade edebilir ve karşı tarafı net bir şekilde anlayabilir.

C2  Seviyesi

 C2  Seviyesindeki kişi, neredeyse duyduğu ve okuduğu her şeyi tüm ayrıntılarıyla anlayıp hızlıca cevap verebilir. Okuduğu uzun bir metni hızlıca özetleyip karşıdakine yorumlayabilir. Akıcı bir şekilde konuşup iletişimde sorun yaşamaz.

Yabancı Dil Seviyenizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Belirli bir seviyeye kadar öğrendiğiniz yabancı dilinizi geliştirmenin farklı yolları vardır;

* Dil öğrenme uygulamaları yabancı dil seviyenizi geliştirmenize destek olabilir. 
* Sosyal medyanın dil becerilerini geliştirmedeki rolü yadsınamaz. Sosyal medyayı aktif kullanarak dil seviyenizi geliştirebilirsiniz.
* Yapay zekanın hayatımıza girmesi ile yabancı dil öğreniminde ChatGPT de yerini aldı. ChatGPT’ye doğru promptları yazarak yabancı dil seviyenizin gelişimini destekleyebilirsiniz. 
* Tüm destek program ve uygulamaların yanı sıra günümüzde hala yabancı dil seviyenizi geliştirmenin en doğru yolu yetkin bir yabancı dil kursunda eğitim almaktır. Dünya Dil ve Akademi web sayfasına gelerek öğrenmek istediğiniz yabancı dili seçin, detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız aracılığı ile bizlere ulaşın. 

Türkiye’de En Çok Hangi Yabancı Dilleri Bilmeye İhtiyaç Vardır?

Avrupa Birliği ile Avrupa’daki sınırların neredeyse kalkması, vizesiz seyahatler ve gerek ticari gerekse eğitim amaçlı etkileşimlerin artması ile birden fazla yabancı dil bilmenin önemi de artmıştır. İngilizce, tartışmasız dünyada en çok konuşulan dildir. Bunun yanında, Avrupa Birliğinde en etkin ülkenin Almanya olması ve dünyada en çok konuşulan 2. dilin Almanca olması göz önüne alındığında Almanca bilmek de ayrıcalıklı hale gelmiştir. Ülkemiz için ise ithalat ve ihracatta en yoğun çalışılan ülkenin Almanya olmasını yanı sıra ülkemizde çok sayıda Alman üreticilerin bulunması ise Almanca dilini Türkiye için daha önemli hale getirmiştir. Kuzey komşumuz ve Avrasya ülkelerinin Rusça konuşması ve iş ilişkilerimiz Rusça’yı, Birçok Avrupa ve Afrika ülkelerinde Fransızca konuşulması ve dış ticarette Fransızca bilmenin önemi Fransızca’yı, Ülkemizde bulunan Suriyeli mültecilerle kamuda Arapça bilen kalifiye eleman eksikliği ise Arapça bilmeyi ayrıcalıklı hale getirmiştir.

Kayseri Yabancı DilEğitiminde fark yaratan Dünya Dil ve Akademi; İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça gibi ülkemizin iletişimde en çok ihtiyaç duyduğu dillerde  birebir,grup ve online eğitimler vermektedir.

Eğitimlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi için kurs sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dünya Dil ve Akademi