Blog
e-YÖKDİL Nedir? Kimler Başvurabilir?
- 9 Haziran 2024
- Yayınlayan: Earnado
- Kategori: Genel
e-YÖKDİL, elektronik cihazlar ile uygulanan bir sınavdır. e-YÖKDİL sınavı ile YÖKDİL sınavı içerik açısından aynı sınavlardır. Bu iki sınav arasındaki tek fark ise e- YÖKDİL sınavına girecek olan adayların bilgisayar üzerinden sınava katılmaları durumudur. Bu kapsamda ise e-YÖKDİL sınavına kimler başvurabilir, YÖKDİL soruları nasıldır ve hangi dilleri kapsıyor gibi konular hakkında bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir. Bu yazımızda, e-YÖKDİL sınavı nasıl uygulanır ve Kayseri YÖKDİL İngilizce kursu için nereye başvurmalı gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
e-YÖKDİL Nedir?
e-YÖKDİL, YÖKDİL sınavının online platform üzerinden uygulanan versiyonu olarak ifade edilir. Yılda iki defa hem İlkbahar hem de Sonbahar aylarında gerçekleştiren YÖKDİL sınavı, ÖSYM tarafından alınan karar kapsamında e-YÖKDİL olarak dijital katılımı mümkün hale getirmiştir. Bu alanda adaylar, Mayıs 2022 tarihinde bu yana dijital ortamlar üzerinden de sınava katılma hakkına sahiptir.
Kimler e-YÖKDİL Sınavına Başvurabilir?
Yüksek Öğretim Kurumu Dil Sınavı olarak bilinen YÖKDİL sınavına dijital ortamlar aracılığıyla katılmak mümkündür. Sınav için bir başka önemli hale gelen konulardan biri de e-YÖKDİL sınavına kimler girebilir konusudur. Bunun nedeni ise e-YÖKDİL sınavına bilgisayar aracılığıyla girebilmek için bazı şartlara uygun olunması gerektiğidir. Bu sınava Lisansüstü eğitim, Doktora ve Doçentlik yapmak isteyen herkes başvurabilmektedir.
e-YÖKDİL Sınavına Nerede Girebilirim?
e-YÖKDİL sınavına girecek olan adaylar, ÖSYM sınav yerine gitmeli ve sınav yerinde bilgisayar üzerinden sınava katılmalıdır. Ayrıca e-YÖKDİL sınavları, Adana, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Konya, Eskişehir, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum, Kayseri ve İstanbul’daki ÖSYM merkezlerinde düzenlenmektedir. Bu nedenle de sınava, ÖSYM merkezlerinin kapasitesi kadar öğrenci kabul edilir.
e-YÖKDİL Sınavında Kaç Soru Var?
e-YÖKDİL sınavında 80 soru bulunmaktadır. Sınav süresi ise 3 saat (180 dakika) kadardır. Bu bakımdan YÖKDİL sınavı ile tamamen aynıdır.
Soruların Puan Değeri Nedir?
e-YÖKDİL sınavında her doğru cevap 1,25 puan (1.25 x 80 = 100) değerindedir.
e-YÖKDİL Sınavında Çıkan Soru Tipleri
e-YÖKDİL sınavında çıkan soru tipleri genel olarak aşağıdaki gibidir:
- 6 kelime sorusu ve 14 gramer sorusu:
- 1 phrasal verb,
- 5 Normal kelime sorusu
- Preposition Bilgisi,
- Bağlaç bilgisi
- Tense bilgisi
- Gerund & infinitive bilgisi
- Relative Clause & Noun Clause bilgisi
- YÖKDİL Cloze Test: Cloze test’te tıpkı ilk 20 soru gibi kelime ve gramer bilgisi değerlendirilir. Bunun yanı sıra YÖKDİL cloze test soru tipinde soru kökleri cümle şeklinde değil paragraf şeklinde verilmektedir. YÖKDİL sınavına katılan adaylara her paragraftan 5 adet soru sorulmaktadır. Cloze test bölümünde kaç tane gramer kaç tane kelime sorulacağı belirsizdir. Paragrafın içeriğine göre sorular değişiklik gösterebilir.
- Cümle Tamamlama Soruları: YÖKDİL’de karşılaştığımız cümle tamamlama soruları hem okuduğunu anlama hem de gramer bilgisinin değerlendirildiği soru türleridir. Bu soru türünü yapabiliyor olmak sınavın geneli açısından büyük avantaj sunar.
- YÖKDİL Çeviri Soruları: Sınava katılan adayların çoğu için en kolay çözülen soru tipi bu sorulardır. YÖKDİL’de 12 adet çeviri sorusu olması adayların iyi bir sınav geçirebilmesi adına büyük bir avantaj olarak görülmektedir. Bu soruların yarısı Türkçeden İngilizceye; diğer yarısı ise İngilizceden Türkçeye çeviridir.
- Paragraf Tamamlama Soruları: YÖKDİL paragraf tamamlama soru tipinde paragraf bilgisi değerlendirilir. Genellikle 4-5 cümlelik bir paragrafın herhangi bir cümlesi çıkarılır ve boşluğa anlam ve yapısal olarak seçeneklerdeki cümlelerden hangisinin eklenmesi gerektiği sorulur.
- İlgisiz Cümle Soruları: Bu soru türü, paragraf tamamlama sorularında olduğu gibi adayların paragraf bilgisini ölçer. Paragraf tamamlamadan farklı olarak paragrafın içerisine ilgisiz bir cümle eklenir ve sizden bu cümleyi bulmanız beklenir. Genel anlamda okuduğunu anlayabilen adaylar paragraf tamamlama ve ilgisiz cümle sorularını rahatlıkla çözer.
YÖKDİL Paragraf Soruları: YÖKDİL sınavına giren adaylar tarafından genellikle en az net yapılan bölümdür. Toplamda 5 adet paragraf yer almakta ve her paragrafta okuduğunu anlamaya dayalı 3’er adet soru bulunmaktadır.
Soru Tipine Göre Süre Ayarlamasını Nasıl Yapmalıyım?
e-YÖKDİL sınavının toplam sınav süresi 3 saat (180 dakika) kadardır. Bu durumda 180 dakikayı 80 soruya bölerek her soru için ayırabileceğiniz ortalama süreyi bulabilirsiniz. Her bir soru için 2 dakika 15 saniye (135 saniye) ayırmanız gerekir.
e-YÖKDİL Sınavı Sorularında Konu Dağılımı Nasıldır?
- YÖKDİL İlk 20 soru:
- 6 kelime sorusu:
- 1 phrasal verb,
- 5 Normal kelime sorusu
- 14 gramer sorusu:
- Preposition Bilgisi,
- Bağlaç bilgisi
- Tense bilgisi
- Gerund & infinitive bilgisi
- Relative Clause & Noun Clause bilgisi
- YÖKDİL Cloze Test (2×5 10 Soru)
- Cümle Tamamlama Soruları (11 Soru)
- YÖKDİL Çeviri Soruları (12 soru)
- Paragraf Tamamlama Soruları (6 soru)
- İlgisiz Cümle Soruları (6 soru)
- YÖKDİL Paragraf Soruları (5 x 3 = 15 soru)
e-YÖKDİL Sınavında Kaç Puan Almalıyım?
e-YÖKDİL sınavından kaç puan almanız gerektiği, sınava girme amacınıza göre farklılık göstermektedir. Bir doçent ya da doktora adayısınız bu sınavdan 55 puan almanız gerekir ve bu da en az 44 doğru cevap (44 x 1.25 = 55) bulmanız gerektiği anlamına gelir. TUS, DUS ya da EUS’a girecekseniz, baraj 50 puandır. Bu puanı almak için 40 soruyu doğru cevaplamış olmanız gerekir (40 x 1.25 = 50). Ayrıca soru türleri arasında puan açısından fark bulunmamaktadır.
e-YÖKDİL Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
e-YÖKDİL hakkında sıkça sorulan sorular, cevapları ile aşağıdaki gibidir:
e-YÖKDİL Sınavı Hangi Dilleri Kapsıyor?
İlk e-YÖKDİL sınavı, İngilizce dışındaki dilleri kapsamamıştır. İlerleyen dönemlerde Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinin E-YÖKDİL sınavının kapsamına girmesi bekleniyor.
e-YÖKDİL Dil Tazminatında Geçerli midir?
Dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin YDS’de yeterli puan almış olması gerekir. YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli kabul edilmemektedir.
e-YÖKDİL Sınavı Ne Zaman ve Nerede Yapılır?
Genellikle her sene mayıs ayında yapılan sınav, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep, Konya, Eskişehir, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum, Kayseri gibi büyük ve üniversitelerin yoğun olduğu şehirlerde düzenlenmektedir.
e-YÖKDİL Sınavında Doğrular Yanlışları Götürüyor mu?
YÖKDİL sınavında doğrular yanlışları götürmemektedir.
Kayseri YÖKDİL İngilizce Kursu Dünya Dil ve Akademi
İngilizce dil becerilerini geliştirmenize yardımcı olan Dünya Dil ve Akademi, uzman kadrosu ile e-YÖKDİL sınavına hazırlık için çeşitli programlar sunar. Sınava hazırlanma sürecinde önemli ölçüde katkı sağlayan Dünya Dil ve Akademi, YÖKDİL ve e-YÖKDİL gibi birçok sınava hazırlanması için öğrencilerine alternatif çalışma sistemleri de sağlamaktadır. Bu sayede dil eğitimi almak isteyen herkes için başarılı olma imkânı sunar.
Konu anlatımı, soru çözümü, birebir etüt imkânları gibi pek çok hizmeti ile sınava ön hazırlık sürecinde öğrencilere pratik yapma alanında önemli düzeyde eğitim sunar. Ayrıca YÖKDİL çıkmış sınav soruları analizi ve çözümleri ile öğrencilerin sınavda karşılaşabileceği soru kalıpları ve çözüm ipuçlarını da ele almaktadır. Dünya Dil ve Akademi’nin sunduğu ayrıcalıklar ile siz de e-YÖKDİL sınavında başarı elde etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.