Blog
FSP Nedir? FSP Sınavı Detaylı Rehber
- 22 Mart 2023
- Yayınlayan: Earnado
- Kategori: Genel
FSP sınavı tıpta uzmanlığını alan bireylerin Almanya’da çalışmasına olanak tanıyan ve bu kapsamda dil yeterliliklerinin ölçülmesini sağlayan bir dil sınavıdır. Almanya’nın çoğu eyaletinde geçerli sayılan FSP, adayların B2 ve C1 Almanca ve tıp yeterliliğinin ölçüldüğü bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa Birliği Ortak Dil Kriterleri baz alınarak düzenlenen bu sınavda adaylara Almanya’dan bir tıp doktoru eşlik eder. Almanca konuşulan ülkelerin zorunlu kıldığı FSP sınavı yazılı sınavında adayların, hastane ve çalışma ortamı ile ilgili yazılı becerileri test edilirken sözlü bölümünde ise tıbbi notlar merkeze alınarak belirli spesifik konulardaki dil hakimiyetleri ölçülür.
Peki bu ölçümler nasıl yapılır, sınav süreci nasıl işler? FSP ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi derlediğimiz bu rehberi gelin hep birlikte inceleyelim! FSP sınavına en doğru şekilde nasıl hazırlanırsınız? Bu sorunuzun da cevabı metnimizde.
FSP Nedir?
FSP belirli bir alanda -tıp- uzmanlık dilinin ölçülmesine dayanan bir sınavdır. Üç aşamadan oluşan ve bu aşamaların hepsi ortalama 20 dakika süren FSP sınavı, 3 istasyona bölünmüş, bir saat süren bir sınavdır. Birçok sınav merkezinde yapılan FSP, mesleğini Almanya’da icra etmek isteyen tıp doktorlarının tıbbi bilgilerini ve dil yeterliliklerini ölçer.
FSP’nin açılımının Türkçe karşılığı “teknik dil sınavıdır”. Sınav esnasında adayların yalnızca dil becerisi ölçülmez. Lisan yetkinliğinin yanı sıra teknik dil becerilerine de bakılır. Açılımı Fachsprachprüfung olan FSP sertifika sınavına tekrar girmeniz için herhangi bir sınır bulunmaz. Fakat gireceğiniz her sınav için tam sınav ücreti ödenmesi gerekir.
Almanya’da son yıllarda yaşlı nüfusun artması ve nitelikli elemana ihtiyaç duyulması durumu ülkede tıp alanında profesyonel ihtiyacını arttırmıştır. FSP ile sınavı ile tıp alanında yeterliliğe sahip bireyler Almanca bilgilerini de kanıtlayarak ülkede ve Almanca konuşulan çevre ülkelerde doktorluk yapma izni alabilirler.
Tabi ki Almanya’da doktorluk yapmanın tek şartı FSP sınavına girmiş olmak değildir. Almanya’da doktorluğun genel şartları aşağıdaki gibidir:
- Tıp Fakültesi mezunu olmak (diploma ve transkript),
- Tabipler Odası Meslek Titri belgesi,
- Uzmanlık belgesi (varsa)
- T.C. Sağlık Bakanlığı Doktorluk Mesleği İcra Belgesi,
- Doktorluk yapmasında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporu,
- Hakkında herhangi bir soruşturma olmadığına dair yazılı beyan,
- Başvuru dilekçesi,
- Özgeçmiş,
- Uluslararası Nüfus Kayıt örneği,
- C1 seviyesinde Fachsprachenprüfung (FSP) Tıbbi Dil Sinavinda başarılı olmak.
FSP Sınav Süreci Nasıldır?
Fachsprachprüfung sertifikası için Telc FSP sınavına girilmelidir. Bu sınavın süresi değişkenlik gösterir. 60 ile 80 dakika arasında süren Telc tarafından hazırlanan bu sınavın sonunda adaylara verilen sertifika ile Almanca konuşulan ülkeler ve Almanya’nın birçok eyaletinde iş bulunabilir. Peki FSP süreci nasıl ilerlemektedir?
İyi bir dil eğitimi alınmalı
Her sınavdan önce o sınavda adaylarınkarşılarına çıkabilecek her şeyi öğrenilmesi gerekir. Dil sınavlarında da durum aynıdır. Bir dil sınavı olan FSP’ye girmeden önce iyi bir Almanca eğitimi alınması gerekmektedir. Sınava gireceklerin teknik Almanca seviyesinin ölçüleceği için bu eğitim sertifikalı eğitim veren kurumlardan, işinin ehli olan eğitmenlerden alınmalıdır.
Bir kuruma başvurduktan sonra adaylar kendi seviyelerindeki kurslara katılmalıdır. Bu seviyeler belli standartlarla oluşturulmuştur (A1, A2, B1, B2, C1, C2). Adaylar alacakları yabancı dil kursunun B2 – C1 seviyelerinde çok dikkatli olmalıdır ve kelime dağarcığını zenginleştirmelidir. Çünkü Fachsprachprüfung’a girdiklerinde yoğun biçimde teknik kelimeler ile karşı karşıya kalacaklardır.
FSP merkezlerinden sınava başvurulmalı
Lisanslı bir Fachspracheprüfung merkezinden sınav başvurusu yapılmalıdır. Belirli kurallara göre hazırlanan ve sınav esnasında yine birçok zorunluluk gerektiren FSP sınavına lisanslı bir konumda profesyoneller eşliğinde girilmelidir. Bu konuda hangi merkezlerden başvuru yapabileceğinize dair bilgi almak için konu hakkında profesyonel biçimde çalışan Dünya Dil ve Akademi yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz.
FSP’de Hangi Bölümde Ne Ölçülür?
İyi bir dil eğitiminin ardından sınava kayıt olan öğrenciler sınav günü geldiğinde gereken evraklar ve malzemeler ile sınav merkezine gitmelidir. Sınav sonunda puanlandırılarak belirlenen B2 – C1 seviyelerinin belirlenmesi için Almanya Sağlık Bakanlığının belirlediği yönetmeliğe uygun hazırlanmış sorular çözülmelidir. Bu sınavda B2 düzeyinde hastane ve sağlık ortamlarında karşılaşılan durumlarda adayların kendilerini ne denli açık ve ayrıntılı bir şekilde ifade edebildiği, hasta – doktor arasında kurulacak potansiyel iletişimin kuvveti ölçülürken, C1 düzeyinde ise sınava girenlerin kendilerini spontane bir durumda akıcı bir biçimde ifade edebilmeleri beklenir.
Telc FSP, yazılı ve sözlü bölümden oluşur. Yazılı sınav Almanya Sağlık Bakanlığı Yönetmeliğince belirlenen üç bölümden oluşur. Sözlü sınava ise girmeden önce 20 dakikalık hazırlık süresi vardır.
FSP sınavına hazırlanmak için genel Almanca seviyenizin de yüksek olması önemlidir. Bunun ardından uzmanlık diline dair eğitimlere geçebilirsiniz. Bu noktada yeterli süreye yayılmış oldukça profesyonel bir eğitim programına ihtiyaç duymanız normaldir. Genel dil yeterliliği konusunda doğru bir eğitim almak için Dünya Dil ve Akademi ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim planımızı Doktorlar İçin Almanca Kursu içeriğimizden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.