Blog
Akademik olarak ilerleyebilmek ya da iş dünyasında başarılı olabilmek için yabancı dil bilmek artık neredeyse bir zorunluluk. Bu doğrultuda yabancı dil yeteneğini ölçmek için yapılan farklı sınav türleri mevcut. e-YDS de bu sınavlardan biri.
e-YDS Nedir?
e-YDS normal YDS sınavının dijital ortamda düzenlenen versiyonudur.
e-YDS ile YDS Sınavı Arasındaki Farklar
e-YDS sınavı ile normal YDS sınavı arasındaki temel fark; YDS sınavının basılı kitpçıklar ve kalemle yapılmasıdır. e-YDS ise dijital ortamda yani bilgisayar üzerinden yapılır. İki sınav arasındaki diğer fark ise yapılma sıklığıdır. YDS sınavı 2019 yılından itibaren ilkbahar, sonbahar ve kış dönemi olmak üzere yılda 3 defa yapılır. e-YDS ise aylık yapılır ve toplamda yılda 12 defa olur.
YDS ve e-YDS arasındaki farkları biraz daha açmak gerekirse temelde birbirinin aynısı olan bu sınav ufak değişikliklerle uygulanır. Bu farklılıkları listelemek gerekirse:
- YDS sınavı tüm şehirlerde yapılırken, e-YDS sınavı yalnızca Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde yapılır.
- YDS sınavının sonuç açıklanma süresi yaklaşık 20 gündür ve duruma göre bu süre uzayabilir. e-YDS sınavında ise sonuçlar aynı gün açıklanır.
- YDS sınavı yılda 3 kere gerçekleştirilir. e-YDS sınavı ise her yıl yaklaşık on kez düzenlenir.
- YDS sınavı basılı kitapçıklar üzerinde yapılırken, e-YDS sınavı elektronik olarak gerçekleştirilir.
- e-YDS sınav ücreti YDS’ den daha fazladır.
- YDS sınavına girecek kişi sayısında sınır yokken e-YDS sınav merkezleri kapasitesine göre belirlenmiş kontenjan bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir : e-TEP Nedir?
e-YDS Sınavına Kimler Girebilir?
Her ay düzenlenen ve Türkiye genelinde online olarak katılım sağlanan e-YDS sınavına kimler girebilir diye soracak olursak bu sınava herkes girebilir. Ancak özellikle belirli bir hedefe yönelik sınava girilmek isteniyorsa farklı branş ve dallara tabi olanlar sınava girebiliyor. e-YDS sınavına:
- KPSS lise adayları
- KPSS ön lisans adayları,
- Üniversite 3 veya 4’üncü sınıfta okuyanlar,
- KPSS lisans adayları,
- KPSS A grubu adayları,
- Kamu personelleri, Yüksek lisans adayları,
- Araştırma görevlisi adayları,
- Doktora adayları,
- Doçent adayları,
- Sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar,
- Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler,
- Yurt dışında bir yükseköğretim programını bitiren ve denklik almak isteyenler kişiler
başvurularını, ÖSYM sitesindeki aday işlemleri başvurular kısmından yapabilirler.
e-YDS Sınavında Çıkan Konu Başlıkları
e-YDS’ye girmek isteyen adayların merak ettiği konulardan bir tanesi de konu başlıkları ve dağılımıdır. Sınavda 80 soru sorulur ve katılımcılardan 180 dakikada çözmeleri beklenir. e-YDS konu başlıklarını sıralamak gerekirse:
- Vocabulary (Kelime Bilgisi)
- Grammar (Dil bilgisi)
- Cloze Test
- Sentence Completion (Cümle Tamamlama)
- İngilizce-Türkçe Çeviri
- Türkçe-İngilizce Çeviri
- Reading Comprehension (Okuma Parçaları)
- Dialog (Diyalog Tamamlama)
- Restatement (Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma)
- Paragraph Completion (Paragraf Tamamlama)
- Irrelevant Sentence (Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle)
e-YDS Sınavı Soru Dağılımı Nasıldır?
e-YDS konu başlıklarından sonra elbette e-YDS soru dağılımı da ayrı bir merak konusu oluyor. Adaylar hangi konulardan kaç soruyu çözeceklerini önceden bilmek istiyor. Konu başlıkları dağılımı da şu şekilde:
Soru Türü | Soru Sayısı |
Kelime ve Phrasal Verb Testi | 6 soru |
Zamanlar ve Edatlar Testi | 10 soru |
Cloze Test | 10 soru |
Cümle Tamamlama | 10 soru |
Çeviriler | 6 soru |
Paragraf | 20 soru |
Diyalog tamamlama | 5 soru |
Yakın Anlamlı Cümleyi Bulma | 4 soru |
Cümlede Anlatım Bütünlüğü | 5 soru |
Paragraf Tamamlama | 4 soru |
e-YDS Sınavı Hakkında Sık Sorulan Sorular
e-YDS sınavına girmek isteyen adayların sıklıkla cevabını aradıkları bazı sorular var. Bu soruların yanıtlarının doğru bilinmesi, adaylar açısından büyük öneme sahip. e-YDS hakkında sık sorulan sorular, aşağıdaki gibi birkaç başlıkta ele alınabilir.
e-YDS Sınavına Evden Girebilir miyiz?
e-YDS sınavına evden girebilmek mümkün değil. Ancak elektronik sınav için özel dizayn edilmiş ÖSYM merkezlerinde bu sınava girilebilir. Bu merkezlerde İstanbul, Ankara, İzmir gibi bazı büyük kentlerde bulunur.
e-YDS YDS Yerine Geçiyor mu?
e-YDS sınavından alınan puan, YDS puanının geçerli olduğu her yerde kullanılabilir. Geçerlilik açısından iki sınav arasında fark bulunmaz.
e-YDS Ne Zaman Yapılır?
Elektronik YDS sınavı için her yıl geçerli bir takvim yok. Diğer merkezi sınavlarda olduğu gibi, bu sınavda da ÖSYM tarafından yıllık takvim açıklanır. ÖSYM sınav takvimi takip edilerek e-YDS tarihleri öğrenilebilir.
e-YDS Yılda Kaç Kez Yapılır?
e-YDS sınavı ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa yapılır.
e-YDS Kaç Yıl Geçerli?
Elektronik YDS sınavından alınan puanlar, sonraki 5 yıl boyunca geçerli olur. Eğer birey birden fazla e-YDS sınavına girerse, en yüksek puan aldığı sınavın puanı kabul edilir.
Hangi Sınav daha Kolay? YDS mi e-YDS mi?
Soru sayısı, soru tipleri ve kapsam açısından 2 sınav arasında bir fark yoktur. Ancak geleneksel sınav sistemine alışkın iseniz dijital ortamda sınava girmek sizin için zorlayıcı olabilir.
e-YDS Kolay mı Zor mu?
Sınav soruları açısında her iki sınav da aynı olmakla birlikte, online sınavlara aşina olmayan katılımcılar için e-YDS daha zor olabilir.
İlginizi Çekebilir: YDS Sınavına Hazırlanmada Çıkmış Sorulara Çalışmanın Önemi
Hangi Sınava Girmeyi Tercih Etmeliyim?
YÖKDİL mi YDS mi, YDS mi e-YDS’ mi derken sınava gireceklerin kafası hayli karışıyor. Aslında yazımızda davdeğindiğimiz üzere soru tipi ve sonuç geçerliliği her iki sınav için de değişmemekte. Ancak acil bir belgeye ihtiyacınız varsa hemen hemen her ay yapılan ve aynı gün sonucu açıklanan e-YDS sınavı sizin için doğru tercih olabilir.
e-YDS Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?
e-YDS’ye hazırlanma sürecinde bazı noktalara dikkat etmek önemli. e-YDS sınavına nasıl hazırlanmalıyım diye soran ve kafa karaşıklığıyaşayan adaylar bu konuda uzman desteğine başvurabiliyor. Bu sebeple sıradan bir sınav gibi düşünmemek ve gerekiyorsa uzman bir destek almak önemli. YDS ile içerikleri aynı olsa da dijital alanda olduğundan psikolojik açıdan da öğrencileri bu durum farklı şekilde etkileyebilir. Dijital ortamda dikkati dağılanlar için bu sınav uygun olmayabilir. Bu sebeple dijital alanda deneme testleri çözerek hazırlanmak faydalı olabilir. Bol bol online testler yapılmalı ve süreye dikkat edilerek testler çözülmelidir.
Sınava hazırlık aşamasında kelime bilgisine hâkim olmak son derece önemlidir. Mümkünse bir kelime defteri ya da kelime kitabı üzerinden çalışma yapılmalı, öğrenilen kelimeler cümle içerisinde kullanılmalıdır. Hem dershanenin öğrencilere vereceği test kitapları hem de dershanenin online arşivi ile konular pekiştirilmelidir. Dünya Dil ve Akademi adayların e-YDS’ye hazırlanabilmeleri için gerekli materyalleri sağlamakta, destek vermektedir.
Konu başlıklarına göre testler çözülmeli, paragraf sorusu tekniğini iyice oturtarak zamandan tasarruf yapma odaklı sınava hazırlanılmalıdır. Dünya Dil ve Akademi hem YDS hem de e-YDS sınavına girmek isteyen adayları uzman kadrosu ile en iyi şekilde hazırlamaktadır. Okuma, kelime, paragraf, çeviri gibi konuları tek tek ele alarak adayların bu konulara hâkim olması hedeflenmektedir. Kursta hem YDS hem de e-YDS konu başlıklarına uygun çalışma yöntemleri geliştirilmektedir. Daha detaylı bilgi için Dünya Dil ve Akademi ile irtibata geçebilir, e-YDS tekniklerini öğrenerek sınavda istediğiniz dereceyi alabilirsiniz.
YDS veya e-YDS sınavı hakkında merak ettiğiniz sorular ve Kayseri YDS Kursu hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz!