Blog
e-TEP, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından İngilizce yeterliği değerlendirmesi için geliştirilmiş yeni bir sınav sistemidir. İlk kez Temmuz 2023’te uygulanan e-TEP sınavı, dört dil becerisini (okuma, dinleme, yazma ve konuşma) değerlendiren bir sınavdır. Bu sınav IELTS benzeri sınav olup, amaç dil becerilerini akademik düzeyde değerlendirmektir. Bu kapsamda ise e-TEP sınavına kimler girebilir, sınavın içeriği, zorluk derecesi ve destek almak için yapılması gerekenler merak edilmektedir. Bu yazımızda, e-TEP (Electronic Test of English Proficiency) sınavı hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
e-TEP Sınavına Kimler Girebilir?
e-TEP sınavına girmek isteyen adayların İngilizce seviyesinin en az B2 seviyesinde olması veya YDS, E-YDS’den 70 puan ve üstü puana sahip olması gerekir. Bu aşamadan sonra ise adayların, bu sınava katılmak için özel ve ayrı bir hazırlık yapmaları son derece önemlidir.
e-TEP Sınavı Hangi Becerileri Test Edecek?
e-TEP sınavı; okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ölçen bir sınavdır. Genel olarak YÖKDİL ve YDS‘den farklı bir formata sahip olması ile dil kullanımını daha etkin bir şekilde ölçmektedir.
e-TEP Sınavının İçeriği, Zorluk Derecesi ve Süresi Nedir?
e-TEP sınavı dört farklı bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölüm Okuma ve Dinleme becerilerinin ölçüldüğü bölümdür. Dinleme bölümünden sonra 15 dakikalık bir dinlenme molası verilir ve e-TEP sınavının bu bölümünde de ise Yazma ve Konuşma becerileri değerlendirilir. Toplam 240 dakika süren bu sınavın detayları şu şekildedir:
Sınav Sırası | Sınavın Adı | Soru Sayısı |
Birinci Bölüm | Reading (Okuma) / 5 Aşama | 30 Soru |
İkinci Bölüm | Listening (Dinleme) / 4 Aşama | 35 Soru |
15 Dakika Ara | ||
Üçüncü Bölüm | Writing (Yazma) / 3 Aşama | |
Dördüncü Bölüm | Speaking (Konuşma) / 4 Aşama |
1. Bölüm: Reading (Okuma)
Sınavın ilk bölümü okuma bölümüdür. Bu bölümde 5 ayrı aşama yer almaktadır. Adayların 75 dakika içerisinde bu bölümde yer alan 5 aşamayı tamamlaması beklenir. Her bölümde yer alan soru sayısı farklıdır ve toplamda 30 soru mevcuttur. Okuma parçalarının zorluğu YDS, IELTS ve TOEFL gibi sınavlarda yer alan sorulara yakındır. Sorular okuma parçalarının sırasına göredir. Bu bölümdeki 5 aşama şu şekildedir:
- Birinci Aşama:
5 kısa paragraf çoktan seçmeli sorularla ölçülür.
- İkinci Aşama:
4 kısa paragraf ve TOEFL’dakine benzer eşleştirme sorularına verilir.
- Üçüncü Aşama:
4 kısa paragraf ile YDS, TOEFL ve IELTS’de olduğu gibi “main idea (ana fikir)” soruları mevcuttur.
- Dördüncü Aşama:
Verilen paragrafa göre boşluk doldurma soruları yer alır.
- Beşinci Aşama:
Paragrafın ve yazarın amacına dair sorular yer alır.
2. Bölüm: Listening (Dinleme)
Bu sınavın ikinci bölümünde dinleme becerisi yer alır. Toplam 35 sorudan oluşan bu bölüm, dinleme parçalarından oluşur. Her dinleme parçasının süresi ortalama 2 ila 4,5 dakika arasında değişiklik gösterir.
Her dinleme öncesinde talimatları dikkate almak gerekir. Daha sonrasında ise soruları okumak için 30 saniye süre tanınır. Adayların burada geçen konuşmaları sadece bir defa dinleme hakkı olduğundan dikkatli şekilde dinlemeleri gerekir. Üç aşamadan oluşan bu bölümün detayları aşağıdaki gibidir:
- Birinci Aşama:
İlk aşama daha kısa ve daha basit seviyededir. Adayları çok fazla zorlamaz.
- İkinci Aşama:
İki kişinin farklı konuları konuşması üzerine oluşur. Burada dinleme süreleri 4,5 dakikaya kadar uzar.
- Üçüncü ve Dördüncü Aşama:
Bu aşamalarda konuşmanın konusu daha akademik ve sorular önceki bölümlere göre daha zordur. Yanıltıcı anlatım yer alır ve bazı sorularda ise çıkarım yapılması beklenir. Bu bölümler bittiğinde adaylara 15 dakikalık bir ara verilir.
3. Bölüm: Writing (Yazma)
Bu bölümde yazma becerisi değerlendirilir. Bu bölüm 3 aşamadan oluşmaktadır. Detayları ise aşağıdaki gibidir:
- Birinci Aşama:
Adaylardan bir blog sayfasında yer alan durum ve haber gibi konularla ilgili 250 kelimeden oluşan bir makale yazmaları talep edilir. Bu bölümde adaylara klavye verilir ve kaç kelime daha yazmaları gerektiği bilgisi yer alır. Ayrıca herhangi bir teknik problem karşısında yazıların kaybolmaması için yazılan kelimeler her 20-30 saniye arasında otomatik olarak kaydedilir.
- İkinci Aşama:
TRTWORLD haber kanalından ortalama 2,5 dakikalık bir video izleyen adaylar, bu konu hakkında 250 kelimeden oluşan bir kompozisyon yazmalıdır.
- Üçüncü Aşama:
Bir e-postada yer alan bilgileri kullanarak e-postaya 120 kelimeden oluşan bir cevap yazmaları gerekir.
4. Bölüm: Speaking (Konuşma)
Dördüncü bölüm, konuşma becerilerinin değerlendirildiği bölümdür. Bu bölüm, toplam 4 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların detayları aşağıdaki gibidir:
- Birinci Aşama:
“Favori kitabınız/şarkınız/filminiz vb. nedir?” gibi bir soru sorulur ve cevabı düşünmek için adaylara 10 saniye süre tanınır. Süre sonrasında ise adayların konuşması gerekir. Ortalama konuşma süresi 15- 45 saniye arasında değişir.
- İkinci Aşama:
“Son doğum gününüz/tatiliniz/sınavınız nasıldı?” gibi bir soru sorulur ve düşünmek için 10 saniye süre verilir. Bu süre sonunda adayların konuşması beklenir.
- Üçüncü Aşama:
Daha akademik bir konu olacak şekilde TRTWORLD haber kanalından ortalama 2,5 dakikalık bir video izleyerek adayların kendilerine verilen müsvedde kâğıt üzerinde not almaları talep edilir. Video bittikten sonra ise adaylara düşünmek için 10 saniye süre tanınır. Adayların konuşması beklenir.
- Dördüncü Aşama:
Adayların kendilerini tanıtması istenir. Burada da adaylara düşünmek için 10 saniye süre verildikten sonra adayların konuşması talep edilir.
e-TEP Sınavının Uygulanması Kesin midir?
e-TEP’in IELTS, TOEFL veya PTE gibi geçerliliği olması kısa vadede mümkün değildir. Bunun yanı sıra gelecekte bu sınavın her aşamasının, tüm merkezlerde şeffaf ve güvenlik zafiyeti olmadan uygulanması ve değerlendirilmesi durumu muhtemeldir.
e-TEP Sınavı Uygulanırsa YDS ve YÖKDİL Sınavları Devam Edecek mi?
Yazılı olarak yapılan YDS ve YÖKDİL sınavları ile E-YDS bu süreçte devam edecek. Yakın gelecekte ise E-TEP sınavı uygulandığında YDS ve YÖKDİL sınavlarının devam etme durumu muhtemel görünmektedir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde her bir sınavı da ayrı ayrı kabul edecek kurumlar olacağı beklenmektedir.
e-TEP Sınavı İçin İngilizce Seviyemiz Hangi Aşamada Olmalıdır?
Bu sınava katılmak isteyen adayların Genel İngilizce seviyesi olarak B2 seviyesinde olması gerekir. Bunun yanı sıra YDS, E-YDS’den 70 puan ve üstü puana sahip olması da bir diğer seçenektir.
e-TEP Sınavı Nerede Yapılıyor?
TOEFL veya IELTS gibi 4 dil becerisinin ölçülebileceği Türkiye’nin geliştirdiği yeni E-TEP sınavımızın ilk pilot uygulaması, 22-23 Temmuz 2023 senesinde Ankara’da E-YDS sınavlarının yapıldığı Ankara Esenboğa sınav merkezinde uygulamıştır. Sınava daha önce YDS ya da E-YDS’den en az 70 alan ya da İngilizce seviyesi B2 olan gönüllü adaylar katılmıştır.
e-TEP Sınavına En İyi Dünya Dil ile Hazırlanabilirsiniz?
İngilizce dil becerilerini geliştirmeye yönelik sunduğu ders programları ve başarılı akademik kadrosu ile Dünya Dil ve Akademi ile hayallerinize yaklaşmanız ve E-TEP gibi bir sınavdan yüksek puan almanız mümkün!
Dünya Dil ve Akademi, çeşitli yabancı dil sınavlarına hazırlanmak için alternatif çalışma sistemleri geliştirerek dil eğitimi almak isteyen herkesin başarılı olmasını sağlar. Her konu anlatımı sonrası bol soru çözümü ile sınava ön hazırlık sürecinde öğrenciler pratik yapma imkânı sunar.
Ayrıca çıkmış sınav soru analizleri ve çözümleri ile öğrencilerin sınavda karşılaşabileceği soru kalıpları ve çözüm ipuçları da ele alınmaktadır. Dünya Dil ve Akademi’nin sunduğu ayrıcalıklar ile siz de E-TEP sınavında başarı elde etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.